SØNDAG 21. AUG 2022 - KL 19.00
KØB
FORSALG: 150KR

FARATUBEN(ML/DK)

DETECTIVE PICNIC AND THE MYSTERY BASKET

Glæd dig til at opleve mødet mellem nogle af de bedste musikere fra Mali og Danmark, når Faratuben byder op til søndagsfest på Loppen d. 21. august og giver et levende, legende og moderne bud på den dansable vestafrikanske bobo-musik med det nye psychede ensemble Detective Picnic and the Mystery Basket til at åbne aftenen!

Navnet Faratuben er en blanding af ordene Farafin (sort) og Toubabu (hvid), hvilket afspejler det musikalske møde mellem de fremragende musikere fra Mali og Danmark, der udgør besætningen i det prisvindende orkester. I stedet for at spille den traditionelle kora-musik, som vi kender fra malisiske musikere som Toumani Diabaté og Salif Keita, repræsenterer Faratuben bobo-musikken.

Bobo-musik er skabt til at danse og drikke, og bliver traditionelt spillet på en balafon (vestafrikansk marimba) og akkompagneret af talking drums ude i landsbyen. I begyndelsen af 2000 blev musikken elektrificeret og bragt til Bamako, hvor den fortsat bliver spillet på klubberne i en rå og upoleret stil.

Det var den legendariske guitarist og komponist, Francois Pakouene Koita, der omformede musikken til moderne instrumenter og bragte den med til hovedstaden. Her underviste han sine sønner, Dieudonne (bassist, guitarist og komponist) og Ernest (leadguitar), i at spille deres traditionsrige musik med et moderne udtryk. Sammen med deres ældre bror, den prisvindende balafonist, Kassim Koita, arrangerede og indspillede de for Ben Zabo. Han var den allerførste bobo-kunstner nogensinde spillet i landsdækkende radio og hans debut-album blev udgivet på det prestigefyldte world music label, Glitterbeat.

Musikerne turnerede heftigt i Europa, men efter hjemrejsen gik de hver til sit. I 2015 fik Dieudonne, den yngste bror, nogle nye venner fra Danmark. De mødtes tilfældigt i forbindelse med den første udgave af Bamako Jazzfestival, hvor der øjeblikkeligt opstod kemi og sød sød bobo-musik.

I 2016 dannede de Faratuben og udgav deres to første singler, som hurtigt fik opmærksomhed i Mali. Den lange afstand forhindrede dog gruppen i at opretholde et kontinuerligt workflow og lave et helt album. Den danske del af bandet besluttede derfor at forlade Danmark og flytte permanent til den vestafrikanske hovedstad. Her har de forfinet deres personlige lyd, som trækker på den traditionelle bobo, men som også føres ind i dette årtusinde med synths og club-feeling. I Mali spiller bandet hyppigt på lokale natklubber, men også til traditionelle bryllupsfester.

Detective Picnic and the Mystery Basket er en nyt rytmisk bekendtskab på den københavnske musikscene, og er sat i verden med en enkelt mission; at amusere og underholde - ikke blot publikum, men i sandhed også sig selv. Udstyret med et lydbillede forankret i dansable grooves og fængende riffs drager detektiven ud på småpsykedeliske eventyr, lægger til i sin kurv af musik og mysterier, og deler ud af godterne live fra scenen.

TILFØJ TIL KALENDER
Søndag 21. aug 2022
Add to Calendar